pir hőszigetelés

Pir szigetelés

A pir hőszigetelés nem egy új találmány, de még sokan nem ismerik. A pir szigetelés kiváló homlokzat, lapostető, padló és ablakkáva szigeteléséhez is. A pir szigetelés kisebb vastagság mellett nagyobb hőszigetelő képességgel rendelkezik. A pir szigetelő lemez az Eps-nél 37%-kal, a grafitnál 23%-kal, az ásványi lemeznél 32%-kal jobban szigetel.

pir szigetelés

pir szigetelés

A PIR vagy más néven poliizocianurát egy hőre keményedő műanyag, amit habként állítanak elő, és hőszigetelésként használják. Kiindulási anyagok hasonlóak a poliuretánban (PUR) használtakhoz, kivéve, hogy a metilén-difenil-diizocianát (MDI) aránya magasabb. Az (MDI) és a poliol reakciója magasabb hőmérsékleten megy végbe, mint a PUR előállításánál alkalmazott reakció hőmérséklet. A pir viszonylag erős molekula szerkezettel rendelkezik az erős kémiai kötések kombinációja. A gyűrűs szerkezete és a nagy keresztkötés sűrűség kombinációja miatt merevebb. A nagyobb kötési szilárdság azt is jelenti, hogy ezeket nehezebb feltörni, és ennek eredményeként a pir hab kémiailag és termikusan is stabilabb. A kötések bomlása 200 °C felett kezdődik, vagyis kiváló a tűzállósága.

Pir szigetelés tulajdonságai

Hővezetési tényező 0,022 – 0,026 W/mK
Tűzvédelmi besorolás nem éghető anyag
Nyomószilárdság 100 – 150 kPa
Sűrűség 30 – 32 kg/m³

Utólagos pir szigetelés

Az utólagos hőszigetelés még sohasem volt ennyire olyan kifizetődő, mint jelenleg. A pir hőszigetelés hamar kifizetődik, ha a lakás téli fűtési és a nyári hűtési költségeket csökkenteni. A hőszigetelő rendszer nagy mértékben emeli az ingatlan értékét is. Az épület energetikai tanúsítvány is jobb eredményt el a PIR szigeteléssel. A szigetelés csökkenti a hőhidakat ezáltal a külső és belső falfelületek közötti nagy hőmérséklet különbséget, ily módon megszűnik a páralecsapódás, penészesedés. A pir szigetelés az energiamegtakarítás mellett döntően befolyásolja a helyiségben tartózkodók hőérzetét.

Egy hőszigetelés nélküli épület energiafogyasztása akár többszöröse is lehet. Hőszigetelő rendszerek alkalmazásával, télen a fűtés hatására felmelegített falak egységes hőmérsékletet biztosítanak, nyáron pedig védik a falakat a felmelegedéstől. A régi vakolatra egy rétegben max. 15 cm vastag szigetelő lapokat lehet felragasztani és dűbelezni, erre azután kétrétegű vakolat kerül. Ezért fontos, hogy a pir szigetelés ugyanolyan jó hőátbocsátási képesség mellett kisebb vastagságú legyen.

A pir hőszigetelő vakolatrendszerek előnyei és hátrányai

A hőszigetelő vakolatrendszerek a külső fal szigetelésére alkalmazott többi rendszerhez képest viszonylag olcsók. Az épületfizikai tulajdonságaik jók, ezért lehetővé teszi a hőhídmentes szerkezetek létrehozását. Az ablakokhoz és ajtókhoz való csatlakozás vakolólécek alkalmazásával tisztán és légtömören kivitelezhető. A hőszigetelő vakolatrendszer rétegvastagsága kisebb, mint a többi homlokzati hőszigetelő rendszernél. A környezetbarát anyagokon alapuló hőszigetelő vakolatrendszerek drágábbak a polisztirol anyagú rendszereknél, azonban utóbbiak alkalmazása (elsősorban a tűz esetén felszabaduló mérgező gázok miatt) csak korlátozottan javasolható.

Pir hőszigetelés kivitelezése

A felület előkészítése

Az aljzat legyen sík, szilárd, légszáraz, por és szennyeződésmentes. Ha szükséges, simítás vagy vakolat készítése elengedhetetlen.

Hőszigetelő táblák beépítése

Rögzítés ragasztó tapasszal

  • A ragasztó anyaga: páraáteresztő diszperziós műgyanta kötőanyagú ragasztó.
  • Az előkészített ragasztóanyagot a hőszigetelő táblák belső oldalára a szélek mentén és a mezőben pontokban kell felhordani úgy, hogy a ragasztási felület minimum 40%- a legyen a hőszigetelő anyag teljes felületének.
  • A lamellázott kőzetgyapot lemezeket teljes felületükön ragasztjuk

Mechanikai rögzítés (dűbeles rögzítés)

A ragasztón kívül a hőszigetelő táblákat mechanikai kapcsolattal is rögzíteni kell. A rögzítés anyaga: a tárcsa-, vagy keresztfejű rögzítő dűbelek. A dűbelt a hőszigetelés vastagságán túl a tartószerkezetekhez kell rögzíteni, így a fejrész a hőszigetelést nagy felületen tudja a fogadó szerkezethez szorítani. Az épület sarkokon 9-10 db/m2, az egyéb falfelületeken 5-6 db/ m2, sűrűséggel építsük be. Pontszerű ragasztásnál fontos, hogy a dűbelek a ragasztó foltokhoz kerüljenek, hogy a hőszigetelő táblák ne húzódjanak be.

– A hőszigetelő táblák beépítését alul, fektetve, indító profilról kezdjük, és soronként kötésben felfelé folytatjuk. A hőszigetelő rendszerek mechanikai rögzítése elsősorban a szél szívóhatása és a folyamatos légmozgás okozta vibráció miatt szükséges. A viharos szél az épületek előtt elhaladva légnyomás különbséget, ezáltal erős szívó hatást hoz létre, amely képes arra, hogy részben vagy egészben letépje a hőszigetelést a homlokzatról.

weboldal készítés ajánlásokat, útmutató és hasznos információk az ötlettől a megvalósításig.

Színes vakolat készítése

Alapozás: A vékonyvakolat alá alapozás szükséges ecsettel, vagy festőhengerrel. Vékonyvakolat: anyaga 2-3 mm vastag, megfelelő tapadószilárdság, mechanikai ellenállású, kopás- és időjárás állóság, kellő vízzáró vékonyvakolat. Színvakolat: A dörzsölt vagy kapart felületű színvakolat anyagát felülről lefelé hordják fel a felületre, az adott struktúra képzés szakmai szabályai szerint. Alaphiba: a nem megfelelő időjárási körülmények megválasztása. Rossz, ha hígítják a vakolóanyagot, hogy kiadósabb legyen, kedvezőtlen a gyors száradás, ha túl gyorsan kezdődik a tömörítés. Struktúraképződés és az anyag még nem húzott meg, hézagos, anyaghiányos, laza lesz a felszín. Ha váratlan csapó esőtől nem védik meg a felületet, akkor az eső kötés előtt lemossa. Forrás: https://hu.wikipedia.org/

Hozzászólások lezárva.